Ajankohtaista

Valmistelu jatkuu Pohjois-Savossa – rahoitusta jo heinäkuussa

15. kesäkuu 2017

Pohjois-Savo valmistautuu siirtymään maakuntauudistuksen seuraavaan vaiheeseen eli väliaikaishallintoon. Väliaikaishallinnon toiminta alkaa todennäköisesti syys-lokakuussa, kun eduskunta on hyväksynyt päälait eli maakuntalain, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain sekä näiden voimaanpanolain.

Pohjois-Savon valmisteluryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Kari Virranta kertoo, että valtakunnan tapahtumista huolimatta sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu keskeytyksittä.

– Muutosjohtaja Pauli Harjun viesti on selkeä: hallituksen esitysten käsittely eduskunnassa jatkuu normaalisti. Samoin virkamiesvalmistelu jatkuu, sekä ministeriöissä että maakunnissa.

– Rukkaset eivät tipu käsistä Pohjois-Savossa, vaikka väliaikaishallinto ei heti heinäkuussa käynnisty.

­Myös valinnanvapaus-pilotin valmistelua jatketaan.

– Lähdemme siitä, että Pohjois-Savon hakemus voidaan jättää ensimmäisessä haussa eli 7.7. mennessä. Kysymme kesäkuun loppuun mennessä alueen kunnilta, haluavatko he olla mukana pilotissa, Pohjois-Savon sote-muutosjohtaja Leila Pekkanen sanoo.

Vaikka väliaikaishallinto ei käynnisty Pohjois-Savossa 1.7., uuden maakunnan valmisteluun on käytettävissä valtion rahaa heti heinäkuun alusta alkaen.

Pohjois-Savon väliaikaishallinnon budjettiin on valtiovarainministeriöstä tulossa tämän hetken arvion mukaan noin 620 000 euroa. Summasta ICT:n osuus on 112 000 euroa.

Kuntien ehdotukset väliaikaishallintoon tulossa

Väliaikaishallinnon jäsenet ovat tulossa Pohjois-Savon kunnista ja kuntayhtymistä. Pohjois-Savon väliaikaishallintoon on tulossa 25 jäsentä varajäsenineen.

Maakuntajohtaja Marko Korhonen on pyytänyt uudelleen alueen kunnilta ja kuntayhtymiltä ehdotukset väliaikaishallintoon. Nyt kunnat nimeävät väliaikaiseen valmistelutoimielimeen yhden edustajan ja hänelle henkilökohtaisen varaedustajan, Kuopio ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri nimeävät kaksi edustajaa varajäsenineen. Asiaa käsitellään seuraavan kerran kuntakokouksessa hotelli Iso Valkeisella perjantaina 16. kesäkuuta. 

Toimikausi kevääseen 2018

Väliaikaishallinnon tehtävänä on valmistella uuden maakunnan toimintaa ja taloutta. Pohjois-Savon väliaikaishallintoon on tulossa jaostoja, jotka valmistelevat toimielimen päätettäviksi tulevia asioita kuten tulevan maakunnan henkilöstön siirrot, maakunnan budjetin ja liikelaitoksen tehtävät. Asiasta päätti valmisteluryhmä kokouksessaan tällä viikolla.

Suoraan väliaikaishallinnon alla toimii Järjestäminen ja konsernirakenne -jaosto. Sen vastuulla on muun muassa tehdä ehdotus Pohjois-Savon uuden maakunnan palvelurakenteesta.

Pääjaostoa vetävät ylijohtaja Kari Virranta ja maakuntajohtaja Marko Korhonen, muut jäsenet ovat maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtajat Elsa Paronen, Tarja Miettinen ja Leila Pekkanen.

Väliaikaishallinnon ja sen jaostojen toiminta päättyy, kun tammikuussa 2018 valittava maakuntavaltuusto aloittaa toimintansa keväällä 2018.

Väliaikaishallinto aloittaa syksyllä

­– Lähdemme pian kesälomille ja töitä jatketaan rennosti ruskettuneina elokuun alussa. Kiitos kaikille kevään isosta uurastuksesta, Virranta kiittää.

Uudistuksen valmistelussa siirrytään elokuussa seuraavaan vaiheeseen eli uuden maakunnan toimeenpanovaiheeseen.

– Kiinnostava syksy on tulossa, kerromme henkilöstölle lisää tulevasta heti, kun asiat nytkähtävät eteenpäin, Elsa Paronen sanoo.