Ajankohtaista

Väliaikaishallinto perusti epävirallisen yt-elimen

23. marraskuu 2017

Keskiviikon kokouksessa oli esillä myös uuden maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut.

Pohjois-Savon uudistus saa yhteistoimintaelimen, joka toimii aluksi epävirallisesti. Väliaikaishallinto päätti yt-elimen kokoonpanosta keskiviikkona 22.11.

– Haluamme edistää työnantajan ja henkilöstön välistä luottamusta ja rakentaa uutta maakuntaa yhdessä. Yt-elimessä henkilöstönedustajat voivat vaikuttaa tulevaa työtä ja työyhteisöä koskevien päätösten valmisteluun, Pohjois-Savon muutosjohtaja Elsa Paronen kuvaa.

Yhteistoimintaelimen toimii epävirallisesti siihen saakka, kunnes myös väliaikaishallinto aloittaa virallisesti, eli tämän hetken aikataulun mukaan 1.7.2018 asti. Jäsenet käsittelevät sellaisia maakuntaan siirtyvän henkilöstön asioita, joilla on vaikutusta muun muassa henkilöstön asemaan, siirtosopimuksiin, henkilöstöä koskeviin ohjeisiin ja toimintamalleihin.

Henkilöstöä edustavat toimelimessä Marita Koskinen (Tehy), Merja Ohvo (SuPer), Riitta Antikainen-Lapveteläinen (Jyty), Anu Kuitunen (JHL) sekä Anu Muraja-Murro ja Isto Mononen (molemmat JUKOsta). Lisäksi Pardia nimeää yhden edustajan, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Työnantajaa edustavat muutosjohtajat Elsa Paronen, Leila Pekkanen, Tarja Miettinen, KYSin henkilöstöjohtaja Janne Niemeläinen, Kuopion henkilöstöjohtaja Terttu Ruotsalainen ja ELYn hallintojohtaja Soile Lahti. Puheenjohtaja on Janne Niemeläinen.

Työpaikat säilyvät Pohjois-Savossa

Keskiviikon kokouksessa käsiteltiin myös maakunnan talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden järjestämistä. Asiaa valmistellut ryhmä pitää parhaana vaihtoehtona järjestää palvelut Monetra Oy:n kanssa.

– Paikallisesti Pohjois-Savoon perustettaisiin Monetran tytäryhtiö, jolloin työpaikat säilyisivät alueella ja ihmiset pystyisivät jatkamaan työtä siellä, missä heidän työpisteensä nyt ovat, jos he niin haluavat, Miettinen kertoi.

Monetra on todennäköisesti yksi kesällä perustetun kansallisen palvelukeskus Hetli Oy:n tulevista kumppaneista. Hetli Oy:n visio on, että uusille maakunnille tuottavat jatkossa talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut 4–6 yhtiötä Suomessa.

Tavoitteena on, että Pohjois-Savon uusi yhtiö muodostettaisiin alussa vähintään Pohjois-Savon liiton, Kuhilas Oy:n ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kesken, ja se aloittaisi toimintansa vuoden 2019 alussa.

Yhden liikelaitoksen mallille kannatus

Väliaikaishallinto siunasi Liikelaitos, markkinat ja yhtiöt -alajaoston ehdottamat linjaukset maakuntaan perustettavasta yhdestä liikelaitoksesta. Asia oli esillä Järjestäminen ja konsernirakenne -jaostossa 13.11.