Ajankohtaista

Taikasana on olla halutuin – Pohjois-Savosta Suomen halutuin elämisen ympäristö

07. huhtikuu 2017

Iisalmen kulttuurikeskuksessa kävi kova kuhina perjantaina 7. huhtikuuta. Yli 250 Pohjois-Savon maakunta- ja sote-uudistuksesta kiinnostunutta osallistui valtakunnallisten muutosjohtajien Sinikka Salon ja Pauli Harjun Pohjois-Savon vierailulle.

Kaikille avoin tilaisuus kiinnosti varsinkin tulevan maakunnan työntekijöitä, joista osa on myös mukana uuden maakunnan valmistelussa.

Maakuntajohtaja Marko Korhonen avasi tilaisuuden käymällä läpi Pohjois-Savon valmisteluvaiheen strategiaa. Maakuntauudistuksen valmisteluryhmä hyväksyi strategian 16. maaliskuuta, ja perjantaina Iisalmessa esiteltiin strategian juuri valmistunut kuvitus.

– Strategia kertoo, mihin pyrimme, mitä haluamme ja mitä Pohjois-Savo voisi olla. Se tähtää asukkaiden ja yritysten hyvinvointiin.

– Taikasana on halutuin. Visio on, että Pohjois-Savo on Suomen halutuin elämisen ympäristö.

Valitkaa viisaita päättäjiä

Pohjois-Savon valmistelutyö sai kiitosta molemmilta muutosjohtajilta. Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju arvioi, että Pohjois-Savossa uudistusta tehdään aidosti yhdessä ja erityisen hienoa on uudistuksen kytkeminen alueen kehittämiseen.  

– Täällä muutos nähdään keinoksi tehdä parempaa.

Harju kertoi Iisalmen kierroksella, että päätökset maakuntauudistuksesta huipentuvat eduskunnassa kesällä. Senkin jälkeen erilaisia lakeja täytyy päivittää satamäärin, joten työtä riittää.

Valtio jakaa rahaa uusien maakuntien tehtävien hoitoon (pois lukien sote ja pelastustoimi) noin miljardi euroa tämän vuoden rahoitustasolla arvioituna. Harju totesi, että kun uudet maakunnat aloittavat, summa on kuitenkin pienempi.

Sinikka Salo jatkoi, että sosiaali- ja terveydenhuollon vuotuiset maakuntien rahavirrat ovat noin 19 miljardia euroa, josta vaativampaan palveluun menee suurin osa eli noin 15 miljardia euroa.

– Maakuntavaltuusto päättää, mihin valtiolta saadut rahat Pohjois-Savossa aikanaan suunnataan. Valtuustolla on iso rooli, joten muistakaa äänestää sinne viisaita päättäjiä, Salo totesi.

Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalin yhteydessä tammikuussa 2018.