Ajankohtaista

R5 maakunnat kutsuvat kuntia yhteistyöhön tekemään tulevaisuuden Suomea

01. joulukuu 2017

Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntahallitusten puheenjohtajat ja maakuntajohtajat kokoontuivat keskiviikkona 22.11.2017 ensimmäiseen kokoukseensa käydäkseen keskustelua maakuntien tulevaisuuden roolista.                   

R5 maakuntien (Region5 *) johtajat näkevät, että maakunnilla on vahvan historiallisen perustan lisäksi yhä merkittävämpi asema tulevaisuudessa maakunta- ja sote- uudistuksen myötä. Maakunnat eivät kuitenkaan voi - eivätkä halua - toimia yksin. Maakuntien johtajat korostavat, että maakuntien perustamisen valmistelun ohella on elintärkeää samalla rakentaa toimiva yhteistyö kuntien kanssa.

Maakunnat haluavat yhdessä tuoda oman panoksensa koko maan kehittämiseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Ne tiedostavat erityisvastuunsa maakunta- ja sote-uudistuksen mukaisina viitenä yhteistyöalueena, joilla sijaitsevat yliopistolliset keskussairaalat. Alueilla on myös koko maan mittakaavassa merkittävää korkeakoulutusta ja innovaatiotoimintaa.

Menestyksekästä tulevaisuuden Suomea voi rakentaa kuitenkin vain yhteistyöllä kasvavien kaupunkiseutujen kanssa. Tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien osapuolten on tuettava toisiaan.  

 

*Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, ovat tiivistäneet yhteistyötään. Viiden maakunnan ryhmä on nimetty R5:ksi, jossa R tulee englanninkielisestä sanasta region.

 

Lisätietoja antavat:

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä, Uusimaa    

outi.makela@eduskunta.fi  p. 050 512 877                                                       

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen

ossi.savolainen@uudenmaanliitto.fi  p. 040 589 8415

 

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto, Pirkanmaa

roope.lehto@nokiankaupunki.fi  p. 040 591 5660

 

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto, Pohjois-Pohjanmaa

matias.ojalehto@ouka.fi  p. 050 522 4429

 

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen, Pohjois-Savo

seppo.kaariainen@eduskunta.fi  p. 09 432 3086

 

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva, Varsinais-Suomi

ilkka.kanerva@eduskunta.fi  p. 050 5113 055