Ajankohtaista

Pohjois-Savon maakuntauudistus jalkautuu kuntiin

13. tammikuu 2017

Maakuntauudistuksen kuntakiertue alkaa maanantaina 16. tammikuuta Vesannolta. Muutosjohtaja Elsa Paronen ja maakuntauudistuksen assistentti Anne Sahrio vierailevat alkuvuoden aikana jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa sekä Joroisilla.

– Kierroksen tavoitteena on jakaa tietoa ja keskustella kuntatoimijoiden näkemyksistä Pohjois-Savon maakuntauudistuksesta, uudistuksen eteenpäin vieminen mukaan lukien, Paronen kertoo.

– Tilausta kierrokselle on. Uudistus on kunnissa ajankohtainen myös lähestyvien kuntavaalien takia.

Torstaina 12. tammikuuta kokoontunut maakuntauudistuksen valmisteluryhmä kävi läpi kuntakierroksen aikataulua sekä kierrokselle mukaan otettavaa Pohjois-Savon maakuntauudistuksen alkukartoitusta.

Maakuntauudistuksen työryhmät saivat alkutilanteen kartoituksen valmiiksi vuodenvaihteessa. Kartoitukset sisältävät keskeiset kehitettävät toimenpiteet muun muassa maaseutuyritysten, kansalaisten ja tie- ja liikennepalveluiden näkökulmasta.

Kartoitusvaiheesta siirrytään kevään aikana palvelujen suunnitteluun: mitkä palvelut siirtyvät uuteen maakuntavirastoon ja kuinka ne hoidetaan.

Väliaikaishallinto aloittaa kesällä

Väliaikaishallinto käynnistyy Pohjois-Savossa 1.7.2017. Silloin pitää olla alustava näkemys siitä, mitä palveluja maakunta tuottaa.

Maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan Pohjois-Savon väliaikaishallinto voi jo tehdä sitoumuksia perustettavan maakunnan lukuun. Pohjois-Savon väliaikaishallinto pohjautuu nykyisen maakuntauudistuksen valmisteluryhmään, ja siinä ovat edustettuina vaadittavat uuden maakunnan perustamisen tahot.

Maakuntauudistuksen tavoitteena ovat modernit hyvät palvelut. Tarkoitus on myös säästää rahaa. Valtakunnan tasolla maakunta- ja sote-uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä julkisesta taloudesta.

 

Kuntakierroksen aikataulu (osa vierailuista on vielä sopimatta):

16.1. Vesanto
30.1. Siilinjärvi
6.2. Leppävirta (alustava)
7.2. Tervo
13.2. Kuopio
20.2. Sonkajärvi
27.2. Vieremä
28.2. Lapinlahti
13.3. Keitele
13.3. Pielavesi
27.3. Varkaus

 

Tietolaatikko

 

Lisätietoja:

Kari Virranta, puheenjohtaja p. 0295 026 699

Satu Vehreävesa, esittelijä p. 044 7142 648

Elsa Paronen, muutosjohtaja p. 044 7142 611