Ajankohtaista

Pohjois-Savo hakee mukaan koko maakunnan valinnanvapauspilottiin

22. toukokuu 2017

Pohjois-Savon valmisteluryhmä esittää, että maakunta hakee mukaan koko maakuntaa koskevaan valinnanvapauspilottiin. Seuraavaksi kiinnostusta pilottiin kysytään Pohjois-Savon kunnilta. Pilottiin voivat hakea maakunnan alueen kunnat ja kuntayhtymät, joiden yhteenlaskettu asukasluku on vähintään 80 prosenttia maakunnan koko asukasluvusta.

Valinnanvapauspilotissa savolaiset voisivat valita, minkä sosiaali- ja terveyskeskuksen sekä hammashoitolan asiakkaita he haluaisivat olla. Valintaan pitäisi sitoutua vuodeksi kerrallaan.

– Jos Pohjois-Savo pääsee pilottialueeksi, saisimme valtiolta kokeiluun tuntuvan määrärahan. Koko Suomessa pilotteihin ollaan myöntämässä 100 miljoonaa euroa, eikä pilottiin osallistuvilta edellytetä omavastuuosuutta, Pohjois-Savon sote-johtaja Leila Pekkanen kertoo.

– Maakunnan pilotti helpottaisi valinnanvapauslain toimeenpanoa ennen lain varsinaista voimaantuloa ja auttaisi uudistuksen onnistumista Pohjois-Savossa, Pekkanen lisää. 

Valtion 100 miljoonan euron määräraha ohjataan noin 5–8 pilottihankkeen rahoittamiseen, joten maakunnat kilpailevat keskenään, ketkä pilottiin pääsevät.

Kunnilta jo varovaista kiinnostusta

Valinnanvapauspilotti oli esillä kuntajohtajatapaamisessa 10. toukokuuta, jossa alueen kuntapäättäjät näyttivät pilotille varovaista vaalenvihreää valoa.

Pekkanen kertoo, että Ylä-Savosta on jo saatu hyviä kokemuksia valinnanvapaudesta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta on kokeiltu Ylä-Savon SOTEssa neljän kuukauden ajan. Esimerkiksi Kiuruvedellä yli 20 prosenttia kaupungin asukkaista on lähtenyt kokeilemaan uutta.

Valinnanvapauden pilotit voisivat alkaa maakunnissa aikaisintaan syksyllä 2017 ja viimeistään 30.6.2018. Maakunnat voivat jatkaa pilotteja vuoden 2022 loppuun saakka.

Maakunnalle oma talous- ja henkilöstöhallinnon yhtiö

Valmisteluryhmän kokouksessa 18.5. oli esillä myös talous- ja henkilöstöhallinnon järjestäminen uudessa maakunnassa. Valmisteluryhmä päätti, että ELY-keskuksen hallintojohtaja Soile Lahti, Pohjois-Savon liiton digijohtaja Toni Auvinen, KYSin talousjohtaja Kari Janhonen ja KYSin henkilöstöjohtaja Janne Niemeläinen alkavat valmistella maakunnan oman yhtiön perustamista. Lahti toimii ryhmän puheenjohtajana.

Yhtiötä lähdetään valmistelemaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin talous- ja henkilöstöhallinnon pohjalta.  Maakunnan omistama osakeyhtiö työllistäisi alustavan arvion mukaan noin sata henkilöä.

Valmistelijat kysyvät seuraavaksi Pohjois-Savon kunnilta, onko heillä kiinnostusta lähteä mukaan yhteiseen talous- ja henkilöstöhallinnon yhtiöön.  Yhtiö tuottaisi muun muassa taloushallinnon, maksuliikenteen ja kirjanpidon palveluja sekä henkilöstö- ja palkkahallinnon asiantuntija- ja tukipalveluja.

Pohjois-Savon väliaikaishallinnolle valtiolta rahaa

Valmisteluryhmä käsitteli myös Pohjois-Savon väliaikaishallinnon budjettia, johon on valtiovarainministeriöstä tulossa tämän hetken arvion mukaan noin 620 000 euroa. Summasta ICT:n osuus on 112 000 euroa. Pohjois-Savo saa varat käyttöönsä tämän vuoden syksyn ja ensi vuoden aikana.

Väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee Pohjois-Savon uuden maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämistä siihen saakka, kunnes maakuntavaltuusto on valittu ja maakuntavaltuuston asettama maakuntahallitus aloittanut toimintansa.

 

Lue lisää aiheesta: Uutinen Ylä-Savon valinnanvapauskokeilusta

Lisätietoja:

Sote-muutosjohtaja Leila Pekkanen, p. 040 830 2789
Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen, p. 044 7142 611
Valmisteluryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Kari Virranta, p. 0400 371 094
Esittelijä, aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa, p. 044 7142 648