Ajankohtaista

Perhekeskustoimintamallia esitetään käyttöönotettavaksi koko maakunnassa

07. syyskuu 2018

Valtakunnallinen perhekeskustoimintamalli on tarkoitus ottaa laajasti käyttöön Pohjois-Savossa. Käyttöönoton tueksi Pohjois-Savon lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma YHDESSÄ! tarjoaa koulutusta kaikille lapsi- ja perhepalvelujen työntekijöille koko maakunnan alueella tulevan syksyn aikana. Koulutustilaisuuksia järjestetään yhteensä seitsemän viidellä eri paikkakunnalla: Kuopiossa, Iisalmessa, Suonenjoella, Siilinjärvellä ja Varkaudessa. Tilaisuuksissa kuullaan kokemuksia siitä, miten perhekeskustoimintamallin käyttöönotto kunnissa ja alueilla etenee. 

Perhekeskustoimintamalli kokoaa eri alojen ammattilaisten ja asiaa tuntevien osaamisen yhteen kynnyksettömästi lasten, nuorten ja perheiden käyttöön. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja perheiden kokemusta siitä, että on tullut aidosti kohdatuksi ja saanut tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan.  Tuen on oltava saatavilla mahdollisimman varhain. 

Tilaisuudessa esitellään perhekeskustoimintamallin kulmakivet. Lähtökohtana on lapsen oikeuksien ja lapsen edun ensisijaisuus kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa.  Keskiössä on vanhemmuuden ja parisuhteen tuki, sekä tarvittaessa apu sovinnolliseen eroon. Työskentelyn perustana on monitoimijainen työskentelymalli, johon liittyviä kokeiluja on jo käynnistynyt eri puolilla maakuntaa.  Perhekeskustoimintamalli liittyy tiiviisti myös kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) toimintaan, josta kuullaan paikallisia esimerkkejä. Ammattilaisia kannustetaan kokeilemaan rohkeasti uusia toimintakäytäntöjä.

Koulutustilaisuudet ovat samansisältöisiä eri paikkakunnilla ja niihin odotetaan runsasta osanottoa sivistys-, sosiaali- ja terveydenhuollon lapsiperhepalveluiden henkilökunnalta. Koulutukset on suunnattu kaikille kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöille.   

Perhekeskustoimintamallin käyttöönotto on hallituksen kärkihankkeen Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman (LAPE) keskeinen tavoite. Se on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa maakunnissa. Perhekeskustoimintamallin käyttöönotto perustuu ensisijaisesti eri alojen tahtotilaan yhdistää osaamistaan ja sopia yhteisistä toimintakäytännöistä kunnan ja alueen lasten ja nuorten hyvän arjen varmistamiseksi. Muutostyötä tehdään maakuntauudistuksen rinnalla, mutta sen eteneminen ei ole sidoksissa lainvalmistelun etenemiseen. 

Paikkakuntien tilaisuudet

Tarjoamme aamukahvit. Ilmoittautuminen tästä linkistä
Tilaisuuden ohjelmaan voi tutustua tästä linkistä

KUOPIO - 13.9.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, Maakuntasali, Pohjois-Savon liitto (Sepänkatu 1, Kuopio).
IISALMI 18.9.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, Iisalmi-sali, Lumakeskus (Savonkatu 5, Iisalmi).
SUONENJOKI 20.9.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, Vanhamäki (Vanhamäentie 122, Suonenjoki).
SIILINJÄRVI 3.10.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, Vuorela, Kylpylähotelli Kunnonpaikka (Jokiharjuntie 3, 70910 Siilinjärvi).
KUOPIO 5.10.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, KYS Puijon sairaalan auditorio (Puijonlaaksontie 2, Kuopio).
KUOPIO 8.10.2018, klo 9-15.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, KYS Puijon sairaalan auditorio (Puijonlaaksontie 2, Kuopio).
VARKAUS 10.10.2018, klo 9-16.00, tilaisuus alkaa kahvituksella 8.45, Varkaussali (Kauppatori 6, Varkaus).

 

Lisätietoja
MuutospäällikköMinna Tihinen
YHDESSÄ! Pohjois-Savon lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)
puh. 044 714 2682, minna.tihinena(at)pohjois-savo.fi