Ajankohtaista

Oma maakunta -kierroksella 22.5. keskusteltiin uudistuksen etenemisestä Pohjois-Savossa

24. toukokuu 2018

Maakunta- ja sote-uudistuksen kansalliset valmistelijat vierailevat kevään aikana kaikissa Suomen maakunnissa. 22.5.2018 kiertue pysähtyi Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja tiivisti, että olemme Pohjois-Savossa päättäneet rakentaa paremman maakunnan, kuin mitä se nyt on nyt. - Haluamme toteuttaa muutosvaiheen visiota ja olla halutuin elämisenympäristö. Pohjois-Savossa seurataan valtakunnallista kehitystä, mutta uuden maakunnan valmistelu on lähtenyt alueen vahvuuksista ja erityispiirteistä ja muun muassa siitä, että olemme maakunta, jossa on yliopistosairaala, Korhonen korostaa.

Oma maakunta -kierroksen tavoitteena on tukea maakuntia mahdollisimman konkreettisesti maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelussa, kunkin alueen tarpeista lähtien.

Maakunnissa on tilaa omille ratkaisuille

Tilaisuudessa hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nergiä korvannut valtiovarainministeriön muutosjohtaja Kari Hakari korosti, että maakunnat ovat erilaisia ja toimivat itsehallinnollisesti. –Ei ole vaara, vaan toive, että syntyy 18 erilaista itsehallinnollista maakuntaa, jossa on tilaa omille ratkaisuille. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikkea ei kannata tehdä yksin. On asioita, joita maakuntien kannattaa tehdä yhdessä toistensa kanssa ja jotkin asiat on hyvä tehdä yhdessä ministeriön kanssa, Hakari sanoo kannustaen yhteistyöhön.

Maakuntavierailujen aikana kierroksella mukana olevat asiantuntijat tapasivat Pohjois-Savon valmistelussa aktiivisesti mukana olevia henkilöitä – virkamiehiä, luottamushenkilöitä ja sidosryhmien edustajia. Kuopiossa järjestetty tilaisuus muodostui kahdesta osiosta: vuorovaikutteisesta kysely- ja keskustelutunnista sekä eri teemaisista työpajoista. Kummassakin osiossa ratkottiin yhdessä maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanon kriittisiä kysymyksiä ja näkökulmia.

Pohjois-Savossa valmistelussa mukana olevat ihmiset ovat innostuneita valmistelemaan tulevaa. Maakuntajohtaja Korhonen päätti puheenvuoronsa kertomalla, että olemme valmistelussa aikataulussa ja, jos sote- ja maakuntauudistuksessa joskus jossain on ollut vaikeuksia, niin niitä ei ole ollut Pohjois-Savossa.

Kierroksella oli mukana asiantuntijoita keskeisistä ministeriöistä: VM, STM, MMM, TEM, YM, SM, LVM ja OKM.

Lisätietoja:
Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Kari Hakari (VM), puh. 0295530054, kari.hakari(at)vm.fi (uudistuksen kansalliset sisältökysymykset)
Maakuntajohtaja Marko Korhonen, (Pohjois-Savon uudistuksen valmistelu)