Ajankohtaista

Nyt rakennetaan pohjoissavolainen malli – Puolueet pohtivat työpajassa maakunnan poliittista järjestelmää

22. maaliskuu 2018

Keskiviikkoiltana 21.3.2018 oli poliittisten päättäjien aika pohtia, millainen päätöksentekojärjestelmä valmisteilla olevaan Pohjois-Savon maakuntaan syntyy. Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään lokakuussa ja puolueet markkinoivat ja etsivät parhaillaan ehdokkaita. Uudistuksen järjestäminen ja konsernirakenne -jaosto kutsui maakuntahallituksen ja puolueiden piirijärjestöjen puheenjohtajat ja toiminnanjohtajat ensimmäiseen yhteiseen työpajaan.

Maakuntajohtaja Marko Korhonen johdatti osallistujat illan aiheeseen kannustaen politikkoja pohtimaan, miten poliittinen valta on delegoitu valtuustoille, lautakunnille ja kuinka paljon päätöksentekijöitä on mukana. - Merkittävä osa kansalaisten asioista päätetään maakunnassa vaaleilla valittujen päättäjien kautta, joten on tärkeä pohtia, miten valta halutaan jakaa, Korhonen sanoi.

Maakunnan pakollisia toimielimiä maakuntalakiluonnoksessa ovat maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja tarkastuslautakunta. Tämän lisäksi maakuntavaltuusto voi harkintansa mukaan asettaa lautakuntia, jaostoja ja muita toimielimiä. Työpajaillassa työstettiin poliittisen järjestelmäehdotuksen vaihtoehtoja ja käytiin vilkasta keskustelua poliittisen järjestelmän jatkovalmistelusta. Puolueiden edustujat totesivat, että nyt rakennetaan pohjoissavolaista mallia.

Askelmerkkejä valmisteluun

Kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi korosti, että nyt on aika ottaa poliittiset piirijärjestöt mukaan valmisteluun. – Tulevassa maakunnassa asukkaiden palvelut ja niiden järjestäminen kanavoituu luottamushenkilöiden kautta.

Keskustan toiminnanjohtaja Kimmo Valta totesi, että on upeaa olla yhtenä osana rakentamassa uutta Pohjois-Savoa. -Haluamme että uusi maakunta palvelee kansalaisia postinumerosta riippumatta hyvin ja laadukkaasti. Luotavan päätöksentekojärjestelmän on palveltava tätä tarkoitusta mahdollisimman hyvin.

SDP:n toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen toi esille, että on tärkeä kuulla poliittisia toimijoita, jotta valmistelua voidaan viedä demokratia edellä eteenpäin. – Ehdokasrekrytoinnin kannalta on hyvä saada malli maakunnan poliittisesta järjestelmästä ennen kesää.  

Poliittisen järjestelmän mallivaihtoehtojen lisäksi käytiin vilkasta keskustelua siitä millainen on ketterä ja dynaaminen päätöksenteko. Miten asukkaat voivat vaikuttaa omiin asioihin ja millaisia tavoitteita osallisuudella on. -Saimme askelmerkkejä valmisteluun ja vauhtia haetaan huhtikuussa toisessa yhteisessä illassa. Tavoitteena on, että ennen kesää poliittinen järjestelmä on jossakin asennossa, jotta syksyllä se on valmis tuleville päättäjille, maakuntajohtaja Korhonen totesi tilaisuuden lopuksi.

 

Lisätietoja:
maakuntajohtaja Marko Korhonen, p. 044 714 2666
ylijohtaja Kari Virranta, p. 0400 371 094
muutosjohtaja Elsa Paronen, p. 044 7142 611
sotemuutosjohtaja Leila Pekkanen p. 040 830 2789
sotemuutosjohtaja Tarja Miettinen p.044 714 2664