Ajankohtaista

Markku Tervahauta johtamaan väliaikaishallintoa

28. syyskuu 2017

 

Pohjois-Savon väliaikaishallintoon on nimetty 27 jäsentä varajäsenineen, lisäksi henkilöstönedustajia on neljä, Joroisilla on oma edustaja ja alueen elinkeinoelämällä yksi edustaja. Kokoonpano vahvistettiin toimielimen ensimmäisessä kokouksessa keskiviikkona 27. syyskuuta.

– Väliaikainen toimielin valmistelee maakuntahallinnon uudistusta. Koska uudistukseen tuli vuoden lisäaika, toimielin toimii epävirallisena ensi vuoden toukokuun loppuun ja aloittaa sen jälkeen virallisena toimijana, Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen kuvaa.

Väliaikaishallinnon puheenjohtajaksi kokous valitsi Kuopion palvelualuejohtaja Markku Tervahaudan ja varapuheenjohtajaksi Varkauden kaupunginjohtajan Hannu Tsuparin.

Ensimmäisessä kokouksessa nimettiin myös Järjestäminen ja konsernirakenne -jaosto, jonka puheenjohtajaksi tuli ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta ja varapuheenjohtajaksi maakuntajohtaja Marko Korhonen.

– Kunnanhallinnon termein väliaikainen toimielin on kuin kunnanvaltuusto ja jaosto kunnanhallitus. Kaikki maakuntaa ja sen organisointia koskevat merkittävät päätökset tehdään kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun maakuntavaltuusto on valittu vaaleilla, Virranta toteaa.

Maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulu muuttui heinäkuun alussa, kun hallitus päätti, että uudet maakunnat aloittavat 1.1.2020 alkaen eivätkä vuoden 2019 alusta. Maakuntavaalit pidetään lokakuussa 2018, ja uusi maakuntavaltuusto aloittaa toimintansa 1.1.2019.

Seuraavan kerran koolla marraskuussa

Pohjois-Savon väliaikaishallinto suunnittelee syksyä ja ensi kevättä, jotta maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu katkeamatta.Toimielimen seuraava kokous on 22. marraskuuta.

Pohjois-Savon uudistuksen valmisteluun on tähän mennessä saatu julkista rahaa 4,9 miljoonaa euroa. Käynnissä olevassa lisähaussa Pohjois-Savo hakee valtiovarainministeriöltä ensi vuodelle yleiseen valmisteluun noin 1,4 miljoonaa euroa ja ICT:hen 460 000 euroa.   

Pohjois-Savon väliaikaishallinnon tehtäviin kuuluu muun muassa henkilöstön ja omaisuuden siirron suunnittelu, valmistella maakunnan toiminnan ja hallinnon järjestämistä sekä osallistua ensimmäisten maakuntavaalien järjestämiseen.


Pohjois-Savon väliaikaishallinnon kokoonpano:


Organisaatioiden edustus:

Ylä-Savon SOTE, Leila Pekkanen

PSSHP, Merja Miettinen

PSSHP, Jorma Penttinen

Vaalijalan ky, Ilkka Jokinen

Pohjois-Savon liitto, Marko Korhonen

Pohjois-Savon ELY-keskus, Kari Virranta

Pohjois-Savon TE-toimisto, Soile Lahti

Pohjois-Savon pelastuslaitos, Jukka Koponen


Kuntaedustajat:

Iisalmi, Jarmo Ronkainen

Kaavi, Ari Sopanen

Keitele, Hanna Helaste

Kiuruvesi, Ella Rautio-Kuosku

Kuopio, Markku Tervahauta

Kuopio, Sirpa Lätti-Hyvönen

Lapinlahti, Janne Airaksinen

Leppävirta, Matti Raatikainen

Pielavesi, Vilma Kröger

Rautalampi, Kirsi Solmari

Rautavaara, Unto Murto

Siilinjärvi, Kati Kantanen

Sonkajärvi, Simo Mäkinen

Suonenjoki, Juha Piiroinen

Tervo, Petteri Ristikangas

Tuusniemi, Eeva Seppänen

Varkaus, Hannu Tsupari

Vesanto, Tarja Rossinen

Vieremä, Mika Suomalainen


Asiantuntijajäsen:

Joonas Hänninen, Joroinen


Henkilöstöjärjestöjen edustajat:

Anu Muraja-Murro, Juko

Hilkka Kontiainen, Koho/Tehy

Marja Korhonen, JHL

Ritva Iivarinen, Pardia


Elinkeinoelämän edustaja:

Kauppakamarilla, MTK:lla ja Savon yrittäjillä on yksi yhteinen edustaja.


Järjestäminen ja konsernirakenne -jaosto

Puheenjohtaja Kari Virranta, varapuheenjohtaja Marko Korhonen, Soile Lahti, Jukka Koponen, Mika Ålander, Mika Suomalainen (kuntaedustus), väliaikaishallinnon puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus

                                             

Tietolaatikko: Pohjois-Savon uudistus

Pohjois-Savon maakunta- ja sote-uudistus koskettaa lähes 14 000 työntekijää.

Uuteen Pohjois-Savon maakuntaan on siirtymässä tehtäviä ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta, pelastustoimesta, kuntayhtymistä ja kunnista.

Jos uudistus etenee aikataulussa, ELY-keskukset, TE-toimistot ja maakuntien liitot lakkaavat 1.1.2020 lukien. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018 ja uusi maakuntavaltuusto aloittaa 1.1.2019.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Kari Virranta, p. 0400 371 094

Maakuntajohtaja Marko Korhonen, p. 044 714 2666

Muutosjohtaja Elsa Paronen, p. 044 7142 611