Ajankohtaista

Maakuntauudistuksen aikataulumuutoksen vaikutukset Pohjois-Savon valmisteluun

28. elokuu 2018

Maakuntauudistuksen toteutumisen aikataulu on siirtynyt vuodesta 2020 vuoteen 2021. Pohjois-Savon maakuntauudistuksen Järjestäminen ja konsernirakenne jaosto käsitteli syksyn ensimmäisessä kokouksessaan 27.8.2018 aikataulumuutoksen vaikutuksia Pohjois-Savon valmisteluun.

Todettiin, että Pohjois-Savossa on tehty hyvää valmistelevaa työtä ja valmius edetä on hyvä. Autotermein ilmaistuna jalka on nostettu kaasulta ja rullataan eteenpäin. Valmistelussa edetään niiltä osin kuin tehtävät eivät ole riippuvaisia lainsäädännöstä. Lisäksi vuoden lisäaika hyödynnetään jatkamalla järjestämisen ja tuotannon erittelyä, poliittisen rakenteen ja konsernirakenteen muodostamista, koetalousarvion tekemistä ja yhteisten käytäntöjen hiomista.

Tämänhetkisen tiedon mukaan lait voivat tulla voimaan marras-joulukuussa 2018, jolloin väliaikaishallinto aloittaisi tammikuussa 2019. Maakuntavaalit pidetään näillä näkymin toukokuussa 2019, minkä jälkeen maakuntavaltuusto aloittaisi elokuussa 2019. Näin ollen maakunnat aloittaisivat toimintansa ja uudistus astuisi voimaan 1.1.2021.

Poliittisen rakenteen muodostamista jatkettiin 22.8.2018 pidetyssä neljännessä poliittisessa illassa. Maakuntahallitukselle, puolueiden piirijärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille esiteltiin edellisen illan toiveen mukaisesti liikelaitoksen valmistelua. Viides poliittinen ilta pidetään, kun lait on käsitelty.

Järjestämissuunnitelma on opas maakunnan toimintaan

Erilaiset työryhmät valmistelivat kevään aikana järjestämissuunnitelmaa uuden maakunnan toimeenpanovaiheeseen. Järjestämissuunnitelma on loppuraportti, jossa järjestäjän ja tuottajan tehtävät ovat erotettu. Suunnitelma on tehty maakunnan aloittamisvaiheeseen, joka on ikään kuin tulevien päättäjien perehdytysopas maakunnan toimintaan.

Työryhmiltä on saatu ehdotuksia toimintamalleista ja rakenteista. Jaosto käsitteli ja linjasi järjestämissuunnitelman tiivistämistyötä. Suunnitelmassa keskitytään mallien kuvaukseen järjestämisen näkökulmasta eikä siihen kirjata poliittisesti linjattavia merkittäviä asioita.

Rekrytointikäytäntöjä yhtenäistetään ja tarkennetaan

Jaoston kokouksessa käsiteltiin lisäksi jatkovalmistelun rekrytointikäytännöt ja määräaikaisuuden perusteet luovuttajaorganisaatioissa. Valmistelun periaatteena on, että asiantuntijavalmistelijat haetaan ensisijaisesti maakuntaan siirtyvästä vakituisesta henkilöstöstä. Jos sisäinen haku ei tuota tulosta, voi tehtävän laittaa ulkoiseen hakuun. 

Jatkovalmisteluun rekrytoitavien työntekijöiden ja viranhaltijoiden tarve tulee täsmentymään valmistelun ja jatkorahoituksen varmistuessa. Sovittiin, että rekrytointiprosessi käydään läpi vastuuvalmistelijoiden kanssa ja tiedotetaan rekrytointikäytännöistä tarkemmin myös henkilöstöä. Järjestäminen ja konsernirakenne linjaa ja ohjaa valmistelun etenemistä, joten resurssiesitykset katsotaan kokonaisuutena ja ne kytketään valmisteluorganisaatioon.

 

Lisätietoja:
pj, ylijohtaja Kari Virranta, p. 0400 371 094
maakuntajohtaja Marko Korhonen, p. 044 714 2666
muutosjohtaja Elsa Paronen p. 044 7142 611
sotemuutosjohtaja Leila Pekkanen p. 040 830 2789
sotemuutosjohtaja Tarja Miettinen p.044 714 2664