Ajankohtaista

Maakunnat korostavat itsehallinnollisuuden ja sopimusvapauden merkitystä

08. syyskuu 2017

Alueuudistukseen suhtaudutaan Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa myönteisesti. Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat valmiita toteuttamaan uudistuksen määrätietoisesti sovitussa aikataulussa. Elo-syyskuun vaihteessa pidetyssä Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokouksessa Pohjois-Savon valmistelu sai kiitosta ja esimerkkimaakunnan maininnan. 


- Terveiset otettiin ilolla vastaan, etenkin kun aloitimme maakuntauudistuksen puolella verrattain myöhään viimevuoden lokakuussa. Uudistukset eivät enää ole erillisiä toisistaan, vaan teemme tätä kokonaisuutta yhdessä niin maakunnassa ja kuin yhdessä muiden maakuntien kanssa, kertoo maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen.


Itä- ja Pohjois-Suomen alueiden yhteisessä kannanotossa valtakunnan suuntaan alueiden maakunnat korostavat uusien maakuntien itsehallinnollisuuden ja sopimusvapauden merkitystä. Jokaisella maakunnalla tulee uudistuksen myötä olla itsenäinen päätösvalta tehtävissä, joissa maakuntien kesken sopimalla muodostetaan laajempia yhteistyöalueita. Sopimusvapautta ei pidä rajoittaa tarkentavalla lainsäädännöllä ja siirtää siten vastuuta ja valtaa pois maakuntien omista päätöksentekoprosesseista. Kannanotossa tuodaan esille muun muassa, että monissa laajemmissa kokonaisuuksissa kuten liikenneasioiden järjestämisessä, maakuntien välille syntyy luonnostaan intressi keskinäiselle sopimiselle taloudellisten tai henkilöresurssien niukkuudesta johtuen ilman että siitä säädetään erikseen sitovasti.


Pohjois-Savon uudistukset muuttivat yhteen


Pohjois-Savon uudistuksia alettiin viemään tiiviimmin yhteen talvella 2017 niin hallinnon kuin toiminnankin tasolla.  Juhannuksen jälkeen olikin otollinen aika muuttaa samaan huoneeseen. Maakunta- ja sote-uudistuksen yhteinen tilannekeskus sijaitsee maakuntaliiton toisessa kerroksessa, maakuntasalin läheisyydessä. Ovi on usein auki eikä kynnys astua sisään ole korkea.


- Saimme kaksi uutta kämppäkaveria, joten nyt on viisikko kasassa. Samassa tilassa tieto kulkee nopeasti ja ajatukset vaihtuvat, joten tämä oli erinomainen ratkaisu, kertoo sote-muutosjohtaja Tarja Miettinen.