Ajankohtaista

Kuntien edustajia kiinnosti valinnanvapaus ja yhtiöittäminen

20. kesäkuu 2017

Maakuntajohtaja Marko Korhonen kertoi kokouksen alussa, että kunnista on tullut kiitettävästi esityksiä Pohjois-Savon väliaikaishallintoon. Jokainen kunta on saamassa oman edustajansa väliaikaiseen valmistelutoimielimeen. Perjantaina uupui enää vain muutaman kunnan esitykset.

– Kaikki saavat nyt sen, mitä ovat ilenneet pyytää, Korhonen nauratti yleisöä.

Väliaikaishallinnon isoimmat tehtävät on järjestää maakuntavaalit ja valmistella uuden maakunnan budjetit. Pohjois-Savossa odotetaan nyt niin kuin muuallakin ympäri Suomea, miten isojen lakikokonaisuuksien käsittely etenee. Juhannuksen jälkeen on tarkoitus valmistua muun muassa perustuslakivaliokunnan mietintö sote-lakiesityksestä.

Vaikka valtakunnan politiikassa on viime aikoina riittänyt käänteitä, työ Pohjois-Savossa jatkuu. Korhonen kannusti omassa puheenvuorossaan kuntia sanomaan kyllä valinnanvapauspilotille.

– Ymmärrän kuntien epäröinnin, mutta pilotin vahvuus on siinä, että tekisimme valmistelua, joka pitäisi joka tapauksessa aloittaa elokuussa. Tekisimme sen vain ilman valtion rahoitusta, maakuntajohtaja Korhonen korosti.

– Maakunnat, jotka pääsevät mukaan pilotteihin, saavat myös muita pidemmät siirtymäajat uudistukseen.

Pohjois-Savossa pilotti koskettaisi noin 700 työntekijää.

Jyrkän mummu saa palvelua

Luottamushenkilöitä ja kuntien johtoa kiinnosti muun muassa asiakkaan rooli valmistelussa ja kuinka pienet yritykset pärjäävät avautuvilla markkinoilla.

Sote-muutosjohtaja Leila Pekkanen vastasi rautalampilaisvaltuutettu Raija Haukan (vas.) kysymykseen, kuinka sosiaali- ja terveyspalveluissa on varauduttu neuvomaan asiakasta käyttämään valinnanvapauttaan.

– Asiakasneuvontaa ja -ohjausta tulee jokaiseen sote-keskukseen eli nykyiseen terveyskeskukseen. Neuvontaa saa sähköisesti, mutta myös kasvokkain. Esimerkiksi Jyrkän mummu saa neuvontaa niin kuin hän haluaa, Pekkanen korosti.

Pekkanen kertoi, että uudistuksen alkuvaiheessa jokaisen kunnan terveyskeskuskeskukset jatkavat toimintaansa sote-keskuksina. Lopullisesti palvelupisteiden verkosto muotoutuu, kun nähdään millaisia tuottajia markkinoille tulee ja miten asiakkaat palveluita valitsevat.

Antero Peiponen (kesk., kuvassa) Kuopiosta kysyi, joko on tiedossa, millaiset kriteerit markkinatoimijoille asetetaan avautuville sote-markkinoille.

Pekkanen kertoi, että kriteerejä aletaan valmistella elokuusta lähtien, ja yritykset otetaan mukaan valmistelutyöhön. Tarkoitus on, että myös pienemmät toimijat pärjäävät eivätkä isot kansainväliset yhtiöt valtaa markkinoita.

Maakunta tarvitsee kasvua ja elinvoimaa

Muutosjohtaja Elsa Paronen piti katsauksen tulevaan Pohjois-Savon malliin. Paronen korosti, että uudistuksen maakuntapuolella on mietitty, kuinka Pohjois-Savosta saadaan Suomen halutuin elämisen ympäristö.

– Tarvitsemme kasvua ja elinvoimaa, tarvitsemme tuloja. Näitä asioita on pyritty maakuntauudistuksen puolella miettimään.

Paronen tiivisti työryhmien raporteista esiin nousseet kultaiset ohjenuorat.

– Epäonnistumme, jos emme ymmärrä asiakasta tai osaa hyödyntää asiakkaalta saatavaa palautetta ja onnistumme, jos asiakkaat ovat mukana kehittämässä palveluitamme.

Myös ylijohtaja Kari Virranta korosti asiakkaan roolia.

– Asiakkaalla on uudistuksessa määräävä asema. Palvelujen on oltava jopa parempia kuin tällä hetkellä ja palveluhenkisyyttä pitää lisätä kaikissa palveluissa.