Ajankohtaista

Kulttuuri ja taide saavat enemmän painoarvoa Pohjois-Savon uudistuksen valmistelussa

17. maaliskuu 2017

Pohjois-Savon maakunta- ja sote-uudistus saa uuden yhteisen alatyöryhmän, Kulttuurin ja taiteen työryhmän. Asia oli esillä maakuntauudistuksen valmisteluryhmässä torstaina 16. maaliskuuta.

– Pohjois-Savon kulttuuri- ja taidetoimijat ovat olleet huolissaan, että kulttuuria ja taidetta ei huomioida tarpeeksi maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa, muutosjohtaja Elsa Paronen kertoo.

– Pyydämme, että Pohjois-Savon taidetoimikunnan puheenjohtaja Matti Kaarlejärvi kokoaa  kulttuurin ja taiteenalan toimijoista alatyöryhmän jäsenet. Alatyöryhmän koko on viisi henkilöä.

Uuden työryhmän tehtävänä on ehdottaa, miten kulttuuri- ja taidetyö voi tukea uutta Pohjois-Savon maakuntaa sen tehtävissä ja vastuissa.

Uuden maakunnan valmisteluvaiheella oma strategia

Kokouksessa hyväksyttiin myös maakunnan valmisteluvaiheen muutosvisio- ja strategialuonnos. Strategiatyöryhmän puheenjohtaja Juha Kaipiainen esitteli luonnosta yhdessä työryhmän toisen jäsenen, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtajan, Silja Huhtiniemen kanssa.

– Visio on, että Pohjois-Savo on Suomen halutuin elämisen ympäristö, Kaipiainen tiivistää.

­– Strategia ei muodostu tyhjästä vaan kyseessä on kokonaisuus, jossa on yhdistetty useiden taustaorganisaatioiden tavoitetiloja ja linkitetty ne edelleen maakuntauudistuksen tavoitteisiin ja tulevaan lainsäädäntöön, Kaipiainen lisää.

Strategia linjaa uudistuksen työryhmien työtä. Valmisteluryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Kari Virranta kertoo, että pääpaino on keinoissa, joilla muutosta toteutetaan uudistuksen eri vaiheissa.

– Keinoja ovat muun muassa ketterä päätöksenteko sekä rohkeat, nopeat ja tuloshakuiset kokeilut.

– Ja palvelut hankitaan markkinoilta aina, kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Valmisteluryhmän hyväksymä valmisteluvaiheen muutosvisio ja strategia annetaan valtiovarainministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle maaliskuun 2017 aikana.


Kuva: Kuopion kaupunki / Soile Nevalainen

 

Lisätietoja:

Valmisteluryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Kari Virranta, p. 0400 371 094

Esittelijä, aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa, p. 044 7142 648

Muutosjohtaja Elsa Paronen, p. 044 7142 611