Ajankohtaista

Asiakkaille korukielen sijaan konkretiaa

02. kesäkuu 2017

– Hyvä, että maakunnan palvelulupauksia jo mietitään ja nimenomaan asiakkaan näkökulmasta. Lupauksen pitää olla konkreettinen, meidän pitää uskaltaa luvata jotakin ja lupauksen pitää vielä olla sellainen, että asiakas voi sen perään kysyä, maaseutujohtaja Eero Pulkkinen Ylä-Savon maaseutupalveluista pohtii.

Pulkkinen osallistui hotelli Iso Valkeisessa 31.5. järjestettyyn maakuntauudistuksen henkilöstöinfoon viiden työkaverinsa kanssa. Pulkkinen ehti vaihtaa tilaisuudessa muutaman sanan myös ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiaisen kanssa. Kaipiainen (kuvassa oik.) oli Pulkkisen kanssa samaa mieltä Pohjois-Savon uuden maakunnan palvelulupauksista, joiden hiominen vielä jatkuu.

– Korukielestä konkretiaan, Kaipiainen tiivistää.

Työkaverin auttaminen, joustavuus ja hurtti huumori

Henkilöstöinfoon osallistui noin sata työntekijää eri työpaikoilta. Aamupäivän tilaisuudessa henkilöstö haastettiin miettimään, mitä vanhasta työpaikasta haluaa ottaa mukaan uuteen organisaatioon.

– Luottamuksen työkavereiden välillä, työn joustavuuden ja etätyömahdollisuuden, listasi maaseutuasiamies Mari Tabell Kiuruveden kaupungilta oman ryhmänsä mietteet.

Tabell muistutti, että uuden opeteltavaa varmasti riittää ja sekin pitää hyväksyä, että vanhat ja tulevat työkaverit elävät muutosta eri tahtiin.

– Ollaan avoimin mielin ja hyväksytään, etteivät kaikki työkaverit ole innokkaimpien joukossa.

Työntekijät nostivat esiin myös työkavereiden auttamisen, hurtin huumorin ja kasvokkain tapahtuvan viestinnän säilymisen isossa organisaatiossa.

Pohjois-Savosta puuttuu 2 000 yritystä

Maakuntajohtaja Marko Korhonen ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen kuuntelivat työntekijöiden huomioita asiakkaan tärkeydestä hyvillä mielin. Molemmat kiittivät omassa puheenvuorossaan kaikkia ahkerasta työstä uudistuksen valmistelussa.

– Asiakkaiden tarpeet ovat uuden maakunnan palveluiden lähtökohtana. Asiakaspalveluhenkisyydessä on menty paljon eteenpäin, mutta tekemistä riittää vielä, Korhonen totesi.

– Tähtäämme niin asukkaiden kuin yritystenkin hyvinvointiin. Yritysten määrä ei ole tällä hetkellä Pohjois-Savossa sellaisella tasolla kuin pitäisi. Meiltä puuttuu Pohjois-Savosta 2 000 yritystä, Korhonen jatkoi.

Elsa Paronen lisäsi, että julkisuudessa esillä ollut kolmen miljardin euron säästötavoite ei ole isoin ongelma tulevaisuudessa.

– Isoin haaste on se, että sama työ on tehtävä tulevaisuudessa pienemmällä porukalla, kun ihmisiä eläköityy ja ikäluokat pienenevät.

– Meidän täytyy olla rohkeita ja kokeilevia.

Näin perustat uuden maakunnan -käsikirja

Uudistuksen keskeiset lait ovat parhaillaan eduskunnassa. Pohjois-Savon esivalmistelutyö on saatu valmiiksi eli Marko Korhosen sanoin Sudenpentujen käsikirja - näin perustat uuden maakunnan - voidaan luovuttaa uuden maakunnan rakentajille.

Väliaikaishallinto aloittaa syksyllä, jolloin henkilöstön tukeminen korostuu ja asiat alkavat konkretisoitua.

Ylijohtaja Kari Virranta ELY-keskuksesta piti tilaisuuden viimeisen puheenvuoron. Virranta korosti, että jotta suurmuutoksessa onnistutaan, tarvitsemme yhteistyötaitoja, mutta myös keskinäistä luottamusta.

Lopuksi nostettiin limonadimaljat uudelle maakunnalle.